press

2006 Dawn: 4 cd-reviews (nl)

Rinus van der Heyden, Brabants Dagblad,13/10/2006
Het blijft een bijzonder stel, zangeres Ineke van Doom en gitarist Marc van Vugt. Als geen ander beseffen ze, dat stilstand in muziek levensbedreigend is. Daardoor lijkt hun ontwikkeling langs organische lijnen te verlopen en is hun evolutie ge-lukkig onvoorspelbaar. Lyriek speelt bij de twee een grote rol, waarbij improvisatie de plek krijgt die zij verdient. Bovendien zijn muziek en teksten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geen wonder, want hij schrijft de muziek en zij de teksten. Hun nieuwste cd heet 'Dawn' en is een groots project, omdat het Metropole Orkest acht stukken vertolkt van Marc van Vugt. Voor de duidelijkheid: vocaliste en gitarist spelen een vooraanstaande rol op deze prachtige schijf. 'Dawn' is de verwezenlijking van hun jeugddroom. Logisch dat dit project dan klinkt als een klok. Ineke van Doom beweegt zich enerzijds zingend door het materiaal, anderzijds plooit ze haar stem als een autonoom instrument binnen de muziek. De klankrijkdom van de cd is enorm, er is volop spanning, voorspelbaarheid ver weg. Kort-om: de dirigenten Vince Mendoza en John Clayton met Van Vugt/Van Doom zijn hier top.

Gerben van Nazareth, Music Maker, November 2006
Wie bij 'jazz met symfonieorkest' enge beelden voor zijn geestesoog krijgt van buikige VVD-ers met sigaren, witte smokings en foute cocktails, mag er subtiel aan herinnerd worden dat we in Nederland het Metropole Orkest hebben. Deze big band annex symfonieorkest is sinds jaar en dag een vakkundig en bereidwillig proef- en speeltuin voor symfonische ambities koesterende musici/componisten uit allerlei hoeken. Gitarist Marc van Vugt nam samen met zangeres Ineke van Doorn al in 2002 een album op dat nu eindelijk is uitgekomen op Timeless Records. Van Vugts grillige, kleurrijke kamermuziek-meets-jazzcomposities doorstaan de overstap naar big band power en symfonische orkestkleur met verve. Van Doorn is op haar sterkst in de funky, puntige stukjes, zoals het bebop-funkthema van I Don't Know What I'm Heading For. In de langzamere stukken wordt de zang soms wel erg lijzig, en ze zal weinig mensen plezier doen met het neuzelige zoewoeoedoewoedaaazawaazaa scatvocalgeneuzel in het titelnummer.

Popinstituut

FD, 11-11-2006
Het Metropole Orkest heeft een mooie traditie met gastmuzikanten opgebouwd. Uiteenlopende musici worden uitgenodigd hun eigen muziek uit te voeren met het orkest. Onlangs viel gitarist Marc van Vugt en zangeres Ineke van Doom die eer te beurt. Het orkest wordt geleid door de nieuwe vaste dingent Vince Mendoza met uitzondering van het stuk Hyoshi, waar John Clayton voor uitgenodigd is. De composities van Van Vugt worden veelal symfonisch uitgevoerd maar er blijft genoeg ruimte voor eigenzinnige uitstapjes naar de jazz, de pop of de musical. De prachtige klankkleur van het orkest vormt een levend decor voor de zeggingskracht van zangeres Van Doorn.

to the top
OTHER PRESS