press

2004 Take Ten by Ineke van Doorn (nl)

10 vragen door Cees van de Ven

Draai om je oren (www.draaiomjeoren.com) is een weblog met o.a. recensies en foto's. Ook zijn ze gestart met een serie portretten van Nederlandse jazzmusici. In 'Take Ten' geven de muzikanten hun gedachten bij tien items, zoals hun instrument, hun drijfveer, hun favoriete jazz-albums, enzovoorts. Iedere muzikant krijgt dezelfde vragenlijst voorgelegd.

Take Ten
1 Mijn ding:
Wat doe je op dit moment op het gebied van muziek?

Zingen, teksten schrijven, pianospelen. Mijn twee belangrijkste groepen zijn Vandoorn en Marc van Vugt’s Big Bizar Habit. Verder heb ik een duo met pianist Jeroen van Vliet en zing ik in het United Womans Orchestra, ’n bijzondere ( voorn. Duitse) vrouwen big band.

2 Mijn achtergrond:
Welke opleiding/studie-activiteiten heb je gedaan en hoe ben je in de muziek terecht gekomen?

Als 7-jarige begon ik met pianolessen hetgeen uitmondde in een studie klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium. Op het eind van de middelbare school begon ik in een bandje te spelen en te zingen. Een soort van brazil-jazz met veel ( vrije) improvisaties ŕ la Flora Purim. We waren bloedfanatiek en traden veel op. Uiteindelijk besloot ik tijdens mijn pianostudie om ook (jazz-)zang te gaan studeren. Beide studies maakte ik af. Ik heb ook veel losse workshops en lessen gevolgd, oa 2 jaar bij de Indiase tabla speler Sandip Bhattacharia.

3 Mijn instrument:
Wat voor instrument (ook: merk) bespeel je en heb je er een speciale band mee?

Het instrument ben ik zelf. Het is elke dag anders en verandert gedurende de jaren. Dat vind ik leuk. Ik heb mijn stem wel echt moeten veroveren. Het ging niet vanzelf. Als kind al was ik steeds mijn stem kwijt en ik heb me vooral in het begin gek moeten studeren. Nu wordt het eigenlijk steeds makkelijker, misschien ook omdat het me minder kan schelen.

4 Mijn jazz:
Wat is jouw persoonlijke definitie van jazz? Waarom heb je juist jazz gekozen als expressievorm voor je muzikale talent?

Wat me aantrok in jazz is dat ik er niets van snapte. Ik vind het nog steeds magische muziek.

5 Mijn inspiratie:
Waardoor laat je je inspireren?

Door alles wat ik als ‘echt’ ervaar en door alles wat me daardoor in het moment trekt. Kan dus van alles zijn

6 Mijn rek:
Welke albums hebben een prominente plaats in je platen/cd-rek en waarom?

Ik ben zo’n post-modern iemand met oude en moderne jazz in de kast. Veel wereld muziek, veel popmuziek, soms klassiek, Sinds mijn ‘Parijse periode’ ook chansons.

7 Mijn voorbeeld:
Wie is je grootste voorbeeld in wat je doet en waarom?

Mijn Japanse pianolerares zette elke week een verse rode roos op de vleugel in haar leslokaal.

8 Mijn drijfveer:
Wat wil je bereiken met je muziek voor jezelf of voor anderen?

Liefde

9 Mijn hoogtepunt:
Welk wapenfeit (compositie, album, optreden etc.) zie je als het hoogtepunt in je carričre tot nu toe?

Het eerste New Yorkse optreden op het New York Jazzfestival met een toen al heel zieke Thomas Chapin en het eerste concert op het Montreal jazzfestival zullen mij nog lang heugen. Ook de Edison Jazz Award kwam uit de lucht vallen. Ik dacht dat die alleen was voor zangeressen die mainstream zingen en had ook geen idee dat onze cd er voor ingestuurd was. Het Vandoorn project met het Metropole Orkest olv Vince Mendoza was ook absoluut een hoogtepunt. In het algemeen ervaar ik heel veel goede momenten tijdens het muziekmaken. Dat is waarvoor je het doet.

10 Mijn toekomst:
Dit seizoen vieren Marc van Vugt en ik onze 25-jarige muzikale samenwerking. In oktober begint onze jubileumtour. We spelen eerst met Andy Sheppard en later met de franse Sylvain Beuf. 15 januari sluiten we deze tour af met de MAIN Biënnale, een festival dat in Muziekcentrum Vredenburg plaatsvindt en waaraan niet alleen musici meewerken maar o.a. ook een architect, een recensent, beeldend kunstenaars, een dichter, een fotograaf. Ook hebben we een speciale ‘artist in residence’, die is nog geheim.

to the top
OTHER PRESS