press

1999 Vandoorn - Four brothers (nl)

Ineke van Doorn is de avonturier onder de Nederlandse jazz-zangeressen: haar teksten zijn intiem, dromerig en ondanks de gewone woorden flink raadselachtig. Dat ongrijpbare zit ook in de muziek van haar band Vandoorn, met componist/gitarist Marc van Vugt, die tekent voor een repertoire waarin pop, jazz en nog veel meer in een open, transparante symbiose samengaan.

Vandoorn werkt vaak met vooraanstaande buitenlandse gasten. Na de Amerikaanse rietblazer Thomas Chapin is het ditmaal trombonist Robin Eubanks, die met zijn elektronisch vervormde soli Vandoorn nog meer in de richting van het avontuur duwt. Four Brothers is plezierig onvoorspelbaar, van de grillig hijgende, sissende zang in het openingsnummer tot het fraaie strijkkwartet in de finale.
Erik van den Berg, Volkskrant, 28-10-1999

...De liedjes zijn stuk voor stuk van een bevrijdende eenvoud; soms is de melodie zelfs zo sober dat de inbreng van vocaliste Ineke van Doorn haast op zingzeggen lijkt. Het biedt haar de gelegenheid om de door haar geschreven teksten in elke nuance tot haar recht te laten komen. Daardoor, door de essentiële melodische timing, krijgen de liedjes hun kracht. De manier waarop er door de instrumen-talisten op wordt gereageerd, in hun solo’s of door een vraag-en antwoordspel met trombonist Robin Eubanks, maakt er jazz van. De andere gastsolist, de Vlaamse saxofonist Erwin Vann, pakt zelfs uit alsof hij zich op een heuse tenorbattle moet bewijzen. Het zijn aangename momenten op een cd, die op alle momenten prachtig is...
Jan Rensen, 9 -10-1999

De groep Vandoorn kiest voor het spelen van eigen stukken, in plaats van de verplichte nummers waar ook de jazzwereld van wemelt...Bijna alle composities op ‘Four Brothers’ zijn van de hand van gitarist Marc van Vugt. Met en zonder effecten, elektrisch en accoustisch en zelfs op slide-gitaar begeleidt en soleert hij soepeltjes. Ineke van Doorn zingt, improviseert en scat daar met aanmerkelijk gemak overheen. Toch is Vandoorn meer een optelsom van gelijke muzikale delen dan een begeleidingsgroep voor een soepele zangeres.
Frank Laan, De Gitarist, november 1999.

to the top
OTHER PRESS