press

2010 Composition, Improvisation and Performance workshop door Marc van Vugt (nl)

Marc van Vugt Workshopfoto Jacopo Mezzanotti


29 januari 2009, 22.00uur: op het podium en onder de spotlight van het nieuwe Centrum Muziek XXI in Utrecht eindigt het fascinerende project, uitgevoerd door Marc van Vugt van het Utrechts Conservatorium. Het twee uur durende concert waarin de toeschouwers een parade mochten aanschouwen van een breed scala aan geluiden en noten, die waren gerangschikt in een twintigtal originele composities gemaakt door studenten. Deze verwezen naar de meest contrasterende en verschillende muziekstijlen uit de geschiedenis. Voorstellingsvermogen en creativiteit zijn de sleutelwoorden voor dit ongelofelijke werk dat Marc van Vugt in slechts twee weken heeft gerealiseerd op het Conservatorium van Utrecht.

Twintig studenten van de zowel de klassieke als jazz afdeling van het Utrechts Conservatorium en van KMT in Hilversum werkten hierbij samen tijdens de fascinerende workshop van de geweldige componist en muzikant Marc Van Vugt. De deelnemers van verschillende culturen, ervaringen en muzikale tradities werden voor 12 lange en intensieve dagen geconfronteerd met vele uitdagingen. Hierbij werd geprobeerd iets goeds op te bouwen met maar heel weinig voorbereidingstijd. Iedere dag kregen de studenten de taak een nieuwe band te creëren (een duo of trio). Zij werden geacht die dag samen te werken, een nieuwe compositie te bedenken en de dag erna het resultaat te presenteren. Iedere presentatie werd voorzien van een kritische evaluatie van zowel de deelnemende muzikanten als de docent, gezien vanuit het oogpunt van de luisteraars. Aan het eind van de dag begon dit alles opnieuw en werden er nieuwe duo’s en trio’s gevormd voor de volgende dag.

"Het is een constante uitdaging geweest, vierentwintig uur per dag. Er werd vroeg opgestaan om aan een nieuwe compositie te werken, te repeteren om 09.00 uur en waarna de les om 10.00 uur alweer begon. Vaak werd zelfs de lunch overgeslagen zonder dat we het zelf realiseerden. In zo’n situatie is er zelfs geen tijd voor ontspanning. Alle vrije momenten zijn belangrijk en worden besteed aan het creëren of het verfijnen van de compositie waaraan gewerkt wordt. Dit niet alleen om een verassend stuk te componeren, maar ook om jezelf te blijven verrassen”.

Tijdens de lessen werden de studenten geconfronteerd met problemen rond improvisatie en compositie, rechtstreeks afgelkeid van het materiaal waar de studenten mee aan kwamen. Op deze manier was het mogelijk om een scherpe focus te houden op de echte problemen die alle musici elke dag weer tegen komen.

Een van de interessantste ervaringen was het ‘Improvisatie Orkest’ uitgevoerd door de docent. Dit werd herhaald op de avond van het optreden als slotstuk van het concert. Tijdens de lessen werd ook gebruikt gemaakt van ‘Cobra’, de beroemde John Zorn compositie waarin gebruit gemaakt wordt van visuele symbolen, waarbij er interactie is tussen de muzikanten en de dirigent.

En zo eindigde een workshop die door de studenten zelf was gemaakt, maar ondersteund en aangemoedigd door de geweldige en creatieve ‘maestro’ Van Vugt. Veel waardering tenslotte aan het Conservatorium voor het verstrekken van alle benodigdheden om dit project tot een succes te maken. Tevens mag het Centrum Muziek XXI niet ontbreken, welke zowel de muzikanten als het publiek met grote professionaliteit verwelkomde in het nieuwe prachtige gebouw.

Jacopo Mezzanotti; Nederlandse vertaling: Sharad Joshi

to the top
OTHER PRESS