press

2000 Big Bizar Habit/Strings Only (nl)

Over Big Bizar Habit

“Van deze contrasten moet een mens het hebben. Ze zijn er volop, doen soms pijn, maar verschaffen vooral genot. Zoals Big Bizar Habit van gitarist Marc van Vugt, waarin strijkers zich plooien en in opstand komen tegen blazers. En waarin de wat recentere geschiedenis van de jazz is samengebracht: het Liberation Orchestra van Charlie Haden en het Mahavishnu Orchestra van John McLaughlin klinken erin door: muziek, enerzijd vol passie en anderzijds met de harteklop van een gejaagd leven.” Rinus van der Heijden/Brabants Dagblad.

'..Wie er niet bij was kan rustig de haren uit zijn hoofd trekken'
Frazz festival, Friesch Dagblad

“ Er klinkt een weidse sfeer, veroorzaakt door brede, soms heel aparte harmonische vondsten, en in die weidsheid worden intieme poëtische verhaaltjes verteld. Letterlijk bijna, door Ineke van Doorn, figuurlijk door geïmproviseerde soli, of gecomponeerde, ingebouwde miniatuurtjes. De vaudeville-sfeer is nog herkenbaar, zij het dat de jazz iets nadrukkelijker doorklinkt en er zelfs een stevig rock ‘n roll-nummertje gespeeld wordt. Veelal klinkt de muziek aantrekkelijk geheimzinnig, een beetje dwars maar nooit afwijzend, soms zelfs verleidend.”
Jan Rensen/Gooi-en Eemlander

Over Strings Only

“Violen die grommen”
“Moderne kamermuziek vol schrijnende en wringende samenklanken en treurig troostende liedjes; dat alles speelde ‘Vandoorn Strings Only’, een septet vol strijkers rond het duo Ineke van Doorn (zang) en Marc van Vugt (gitaar). Het optreden op het SJU Jazzfestival te Utrecht resulteerde in een schier oneindige reeks van even oorspronkelijke als pakkende melodieën; de twee hebben kennelijk ergens een geheime liedjes-opslagplaats met genoeg materiaal voor de komende eeuwen. Zonder geforceerde experimenteerdrang werden allerlei mogelijkheden van de bezetting doorgenomen. Tussen de sprookjesachtige klanken door was er ook een funky arrangement waarin de strijkers klonken als de blazers achter Stevie Wonder en de strijkers dankbaar gebruik maakten van de royale improvisatieruimte.”
Jeroen de Valk/Utrechts Nieuwsblad.

to the top
OTHER PRESS