ARTICLES

Column: Lijnfiets (nl)

Date: 21/09/2004

Published in: Volkskrant

Bijna 15 jaar lang reisde ik tweemaal in de week van Houten naar Nijmegen. Afwisselend met de auto en het openbaar vervoer. Omdat ik in de middag en s’avonds laat reisde was het nooit druk op de weg.
In de auto luister ik graag naar muziek. Terwijl ik zo langs weilanden met koeien raas droom ik weg bij mijn favoriete artiesten. Soms mis ik daardoor een afslag en moet ik kilometers omrijden.

Op een zonnige middag, ik was bijna bij de afslag Nijmegen, schrok ik op doordat ik vanuit mijn ooghoeken iets geks zag. Ik draaide mijn hoofd. Hoog in de lucht hing een fiets met een man erop. Hij bewoog zich langzaam voort. Een fantastisch gezicht. Licht als een veertje hing hij daar boven het wijdse polderlandschap. Toen ik, terwijl ik de afslag nam, nog snel een keer over mijn schouder keek zag ik dat hij in de richting van een enorme hoogspanningsmast fietste.
Het beeld brandde zich op mijn netvlies maar ik durfde het in eerste instantie aan niemand te vertellen. Het was gewoon te mooi om waar te zijn. Het leek me eerder een soort van visioen dan een echte waarneming. Wel begon ik te fantaseren over hoe het zou zijn om een luchtfiets te hebben en op mooie dagen tochtjes te maken. Ik stelde me de gewichtsloosheid voor, het koele briesje dat langs mijn gezicht zou strijken en de enorme vergezichten vanuit vogelperspectief.

De realiteitswaarde van hetgeen ik gezien had liet me echter niet los en een paar maanden later trok ik de stoute schoenen aan. Ik belde de Nuon in Nijmegen en hing een slap verhaal op over een vriend die iets over het onderhoud van hoogspanningskabels wilde weten. Mijn visioen veranderde binnen een minuut van een luchtfiets in een lijnfiets waarmee men haken aan hoogspanningskabels in vogeltrekgebieden hangt om deze zichtbaarder te maken. Vol verbazing legde ik de hoorn neer, wat moet het fantastisch zijn om voor je beroep in de lucht te fietsen!

Sinds die dag kijk ik oplettend om me heen als ik in het landschap hoogspanningsmasten zie, maar ik heb nooit meer een lijnfiets gezien.

to the top